Liečivé účinky kozieho mlieka sú podľa odborných štúdií mimoriadne široké.
Vďaka obsahu vápnika, horčíka, sodíka, draslíka, fosforu, kyseliny listovej a množstvu vitamínov má toto mlieko pozitívny vplyv na liečbu mnohých ochorení. Pre organizmus niektorých ľudí je navyše ľahšie stráviteľné ako kravské mlieko, čo je spôsobené zložením tukových častí. Tie sú rozptýlené v malých guličkách a svojím zložením viac pripomínajú materské mlieko.
Koziemu mlieku sa pripisuje pozitívny vplyv na nervovú sústavu, liečbu migrény, nespavosti, kožné a tráviace problémy, často sa spomína aj ako prevencia onkologických ochorení. Koniec koncov, práve kozám sa toto zákerné ochorenie oblúkom vyhýba. Keď pred rokmi ochorel na rakovinu známy slovenský herec Jozef Adamovič, za zdroj svojho zázračného vyliečenia označil popri tvrdom pôste aj pravidelnú konzumáciu kozieho mlieka. Kozie mlieko je odporúčané piť aj ľudí trpiacih obezitou, nakoľko priaznivo pôsobí pri chudnutí. Všetky tieto fakty dokázalo mnoho vedcov vo svete.
Pozitívne účinky kozieho mlieka poznali už naši predkovia, preto kozie mlieko nazývali: „elixír krásy a dlhovekosti". Liečebné účinky kozieho mlieka zaručujú nie len dlhoročné skúsenosti ale aj vedecké štúdie. Kozie mlieko pôsobí priaznivo na ochorenie tráviaceho traktu a orgánov. Zlepšuje trávenie, lieči precitlivenosť žalúdka, ako aj potravinové alergie. Neobsahuje kazein, ani laktózu, preto je vhodná náhrada kravského mlieka aj pre ľudí s alergiou na mlieko, laktózu.
Vo svete stále viac ľudí zomiera na rakovinu a iné zhubné civilizačné choroby, pritom sa stačí znovu obrátiť k prírode a čerpať z jej zdrojov. Náš organizmus je prispôsobený na konzumáciu čerstvej potravy. Prednosťou kozieho mlieka je ľahšia stráviteľnosť, o niečo vyšší obsah bielkovín, minerálov a najmä vápnika a niektorých vitamínov (kyselina pantoténová a nikotínová). Aj obsah tuku je v kozom mlieku vyšší, avšak jeho zloženie je z hľadiska zdravia priaznivejšie. Tak ako si koza sama vytvára protilátky a veľmi zriedkavo ochorie na rakovinu, tak sa pitím kozieho mlieka v ľudskom organizme vytvárajú protilátky, ktoré ničia rakovinové bunky. Taktiež vyšší obsah trieslovín v potrave kôz udržuje ich tráviace ústrojenstvo v dobrom stave. Triesloviny zneškodňujú a neutralizujú škodlivé látky, ktoré hmyzom, rastlinami a škodlivými vplyvmi prostredia ohrozujú naše zdravie. Mlieko kôz je preto ekologicky čistejšie.
Kozie mlieko
Je biela kvapalina produkovaná mliečnymi žľazami kôz . Pôvodne bola určená pre výživu mláďat, u zdomácnelých zvierat však bola jej produkcia šľachtením zvýšená a rozšírená na celý rok, aby ju človek mohol využívať pre svoju vlastnú potrebu.
Kozie mlieko z rôznych dôvodov nemôže konkurovať kravskému a produkuje sa prakticky výhradne v rámci malochovu pre domácu spotrebu či priamy predaj. Medzi dva hlavné dôvody patrí vyššia produkčná schopnosť kráv a fakt, že kvalita kozieho mlieka viac závisí na kvalite krmiva, ako je to u kravského mlieka. Naopak, kozie mlieko je možné vyhodnotiť ako kvalitnejšie, lepšie stráviteľné a zdravotne prospešnejšie ako kravské mlieko, ale iba za predpokladu, že je dodržovaná vysoká kvalitu krmiva.
Luckina farma
Vyplňte prosím nižšie uvedené údaje: